top of page

כמה שעות התינוק שלי צריך לישון?

צרכי השינה של תינוקות משתנים במהלך השנים הראשונות לחייהם. אבל במהלך השנה הראשונה השינוי הוא המשמעותי ביותר.

הורים רבים מספרים איך הקטנטן שלהם "לא אוהב לישון" או "לא צריך לישון". בעיני דבר זה אינו נכון. שינה הוא צורך פיזיולוגי של הגוף- כמו נשימה, אוכל ושתיה. בדיוק כפי שאדם לא יכול לתפקד ללא אוכל כך לא יוכל לתפקד לאורך זמן ללא שינה מספקת.

כמובן שיש אנשים שזקוקים ליותר או פחות שעות שינה מהממוצע, אך עדיין ישנה כמות סבירה של שינה לו זקוק אדם. כך גם אצל תינוקות ופעוטות יש כמות ישנה ממוצעת לה הם זקוקים ביממה. יהיו ילדים שיישנו מעט יותר או פחות מממוצע השינה הרצוי אך פער למעלה משעה וחצי עד שעתיים מהממוצע דורש התייחסות.

לרוב, תינוקות שישנים פחות מהממוצע הרצוי ,זה לא נובע מחוסר רצון או צורך, אלא ממבנה סדר יום או הרגלי שינה.

 

אז כמה תינוק צריך לישון לפי גילו?

 

בחודש הראשון לחייו- רוב התינוקות ישנים 16-18 שעות ביממה. מה שמאפיין את השינה בגיל הזה הוא שהשינה היא פולי פאזית. כלומר- מחולקת לפרקי שינה בצורה שווה על פני היממה. לא תמיד תהיה חלוקה בין יום ללילה.

 

בחודש השני – מרבית התינוקות ישנים 15-17 שעות ביממה. בגיל חודשיים ניתן לראות חלוקה של שעות השינה ליום ולילה. בלילה הם ישנים 8-10 שעות לרוב. ביום 5-7 שעות, בפרקי שינה שמתחלקים ע"פ היום. אין צורך להילחץ מכמה פעמים ביום התינוק ישן בגיל הזה. העיקר הוא שישן מספיק. החלוקה פחות חשובה.

 

גיל 3-6 חודשים- בגיל הזה תינוקות מתחילים ליצור סדר יום. חלוקת השינה ביום ובלילה מקבלת דפוס צפוי יותר. הם זקוקים ל-15 שעות שינה ביממה. סביב 10 שעות בלילה ו-5 שעות במהלך היום שמתחלק ל3-4 פרקי שינה.

 

גיל 6-8 חודשים- בגיל הזה אנחנו מצפים כבר לראות סדר יום מובנה. רוב התינוקות ישנים 3 פעמים ביום בגיל הזה, אבל עדיין ישנם תינוקות שישנים 4 פעמים וזה גם תקין- העיקר שישנים מספיק. כמות השעות המומלצת ליממה בגיל הזה הוא 14 וחצי שעות. כ-11 שעות בלילה ועוד 4 וחצי שעות במהלך היום.  בדרך כלל פרק השינה האחרון של היום (לפני שנת הלילה) מאופיין בכך שהוא קצר- 20-40 דקות.

 

גיל 9-12 חודשים- כמות שעות השינה ליממה נשארת על 14 וחצי שעות. אך החלוקה משתנה. סביב גיל שמונה חודשים מרבית התינוקות מפסיקים לישון אחה"צ ועוברים ל-2 פרקי שינה ביום- שנת בוקר ושנת צהריים. כך שחלוקת שעות השינה על פני היממה היא: 11 שעות בלילה, ו3 וחצי ביום שמתחלקים ל-2 פרקי שינה.

 

גיל 13-18 חודשים- אחד המאפיינים הייחודיים לגיל הזה הוא המעבר מ-2 פרקי שינה ביום לפרק שינה אחד. כלומר, מפסיקים לישון שנת בוקר, השינה מתאחרת לשנת בוצר, ובעצם פעוטות בגיל הזה מאחדים את שנת הבוקר ושנת הצהריים לשינה אחת. בתחילה, מבחינת שעת השינה, פרק השינה האחד הזה הוא לא בדיוק שנת בוקר ולא בדיוק שנת צהריים. עם הזמן הוא מתאחר ונהפך לשנת צהריים רגילה. כמות השינה במומלצת בגיל הזה הוא 13 וחצי שעות ביממה. 11 שעות שינה בלילה ושעתיים וחצי שינה במהלך היום.

 

גיל שנה וחצי עד שנתיים- בגיל הזה פעוטות ישנים שנת צהריים של כשעתיים, ושנת לילה של כ-11 שעות. סה"כ כמות שעות השינה המומלצת ליממה היא- 13 שעות.

 

גיל שנתיים עד שלוש וחצי- סביב גיל שלוש פעוטות מתחילים לוותר על שנת צהריים. הם פשוט לא נרדמים בשעות היום- למרות שהם יכולים להיות עייפים. בגיל הזה ילדים זקוקים לכ-12 וחצי שעות שינה ביממה. החלוקה היא כ-11 שעות בלילה וכשעה וחצי ביום. כשילד מוותר על שנת צהריים הוא יתעייף מוקדם יותר בערב ומומלץ להשכיב אותו ללילה מוקדם יותר.

 

גיל שלוש וחצי עד חמש- רובם כבר אינם ישנים במהלך היום. הם זקוקים לכ-11 וחצי עד 12 שעות שינה בלילה.

 

הרגלי שינה הם עניין תרבותי. בתרבות שלנו אנחנו מתגאים בכמה מעט שינה אנחנו זקוקים כדי לתפקד. אנחנו עובדים קשה, ממוקדם בבוקר ועד מאוחר בערב. סגנון החיים הזה משפיע גם על ילדינו.

 

זכרו,  זה שאנחנו לא ישנים מספיק לא אומר שאנחנו לא זקוקים ליותר שינה.

שימו לב להבדל בתפקוד, כשאתם ישנים לילה רווי שינה.

הכתוב מעלה, מראה את כמויות השינה הממוצעות להם זקוקים תינוקות ופעוטות. יש שוני בין תינוקות. תמיד יהיו כאלה שישנים קצת יותר או קצת פחות. אבל, אם הפער הוא  גדול כדאי לבדוק -למה הילד לא ישן מספיק? ומה אתם ההורים יכולים לעשות לשנות את המצב?

 

© שירה קראוטהמר

bottom of page