top of page

שאלות נפוצות מהורים על שינה ובכלל:

התינוק שלי בן 7 חודשים, ואני מניקה. אני תמיד מודאגת שהוא לא אכל מספיק ולכן הוא מתעורר במהלך הלילה. איך אני יודעת אם התינוק שלי מתעורר בלילה מרעב? איך אני יודעת שהתינוק שלי אכל מספיק?

תינוק ששוקל 7.5 ק"ג , וגדל ומתפתח כמצופה מתינוק בן גילו, יכול לישון 5 שעות ברצף בלילה. אם התינוק שלך מתעורר לעיתים קרובות יותר ניתן להניח שההתעוררויות הם לא לאוכל, אלא התינוק נעזר בהנקה כדי לחזור לישון. כשילדכם מתעורר ולא חלפו 5 שעות, תחזירו אותו לישון בלי הנקה.

 

 

איך אני יכולה לדעת מתי הבת שלי  באמת עייפה?

כשמנסים לפענח את הסוגיה הזו תחילה חשוב לשים לב מתי התינוקת שלך התעוררה מהשינה האחרונה. אני ממליצה לעשות רישום במשך 3-4 ימים של מתי היא נרדמה במהלך היממה, מתי היא התעוררה, מתי חזרה לישון שוב, ואיך הייתה ההרדמה- קלה? קשה? בלתי אפשרית? בצורה כזו תוכלי ללמוד כמה זמן הכי מתאים לתינוקת שלך להיות ערה בין פרק שינה אחד לשני.

בנוסף, יש סימני עייפות "קלאסיים" של שפשוף עיניים, פיהוקים, משיכת אוזן וכיו'. אצל חלק מהילדים אלו סימנים  מאוחרים לעייפות. שימו לב לשפת גוף שלה כשמתקרבים לזמן העייפות. כך תלמדי לזהות את סימני העייפות הספציפיים של ביתך.

תנסי במהלך 3-4 ימים לעשות רישום מתי הילד התחיל להיראות עייף ומתי נרדם.

 

 

מתי מומלץ להתחיל להשכיב תינוק על הבטן במהלך היום?

מומלץ להתחיל להשכיב תינוק על הבטן כבר מהשבוע הראשון לחייו. בצורה כזו התינוק ילמד שישנם זמנים במהלך היום שמבלים על הבטן. מאז ההמלצה של משרד הבריאות שממליצה להשכיב תינוקות על הגב לשינה, אנו פוגשים תינוקות רבים שכלל לא מוכנים לשכב על הבטן- גם במהלך היום. ככל שנרגיל תינוק מוקדם יותר לשכיבה על הבטן במהלך היום כשיש איתו מישהו ער שמשגיח עליו, כך התינוק יוכל בהמשך לשכב על הבטל, להרים ראש ולפתח את חגורת הכתפיים.

אמרו לי שהסיבה שהתינוק שלי מתעורר הרבה במהלך הלילה היא בגלל שהוא יונק. האם הנקה מונעת מתינוק שלי לישון רצוף?

לא! ישנם תינוקות רבים שישנים לילות שלמים וניזונים מהנקה מלאה. רוב קשיי השינה, כ-90% הם על רקע התנהגותי ולא בעיה של אוכל או קושי פיזיולוגי אחר. גם תינוק יונק יכול לישון לילה שלם.

 

האם צריך להחליף חיתול במהלך הלילה?

מומלץ לא להחליף חיתול במהלך הלילה. אלא אם כן – חובה. תשתדלו להימנע ככל האפשר מהחלפת חיתול במהלך הלילה. זה מעיר ומוציא את התינוק לגמרי מהשינה. מומלץ לבחור חיתול בעל יכולת ספיגה טובה, ולשים לב שהתינוק לא שותה יותר מדי במהלך הלילה ולכן חייבים להחליף חיתול במהלך הלילה.

 

 

איך משפיע שנת היום על שנת הלילה?

כלל חשוב בשינה של תינוקות הוא: שינה מעודדת שינה ועייפות גוררת עייפות

כך, שככל שתינוק יישן טוב במהלך היום כל יישן טוב בלילה, ולהפך. ככל שתינוק לא יישן ביום כך שנת הלילה תהיה פחות טובה. הורים רבים חוששים לתת לתינוק שלהם לישון הרבה במהלך היום , כי אז הוא לא יישם בלילה, אבל ההיפך הוא הנכון. ככל שיישן טוב ביום כך יישן טוב בלילה. מסקנה- אל תחששו , תנו להם לישון!

 

 

מאיזה גיל אפשר להקנות הרגלי שינה?

אפשר להתחיל לעבוד על הקניית הרגלי שינה כבר מהיום שחוזרים הביתה מבי"ח. ככל שהתינוק קטן יותר העבודה על הקניית הרגלים תהיה עדינה והדרגתית יותר. אבל ככל שמתחילים בגיל יותר צעיר ניתן למנוע היווצרות של קשיים בעתיד.

מאיזה גיל מומלץ להעביר תינוק מחדר ההורים לחדר משלו?

אני ממליצה סביב גיל 4 חודשים להעביר את התינוק לחדר משלו. בגיל הזה תינוקות מתחילים להשמיע יותר קולות במהלך השינה, ולזוז יותר. לעיתים הורים מגיבים מאוד מהר לתינוק במהלך הלילה. במצבים שבעצם התינוק כלל לא היה זקוק למעורבות ההורים. ואז התינוק מתחיל לצפות למעורבות של ההורים וזה הולך ומתדרדר.

 

 

המליצו לי לתת בלילה מים במקום חלב?

זו המלצה נפוצה מאוד. תחילה חשוב לדעת בן כמה התינוק והאם הוא זקוק לאוכל במהלך הלילה. תינוק עד גיל 6 חודשים, ו/או משקל של 7.5 ק"ג צריך לאכול כל 4 שעות בלילה. מעל גיל 6 חודשים ומשקל 7.5 ק"ג תינוק ממוצע יאכל כל 5-6 שעות. לצערנו לתת בקבוק מים במקום אוכל לא פותר את בעיית ההתעוררויות בלילה. באותה מידה שהתינוק זקוק לכם כדי לקבל את הבקבוק פורמולה או הנקה, כך יהיה זקוק לכם לבקבוק מים. בנוסף, שתייה של כמויות מים בלילה יגרום לחיתולים ספוגים, מצעים ופיג'מה רטובים, וצורך להחליף הכל במהלך הלילה.

 

 

התינוקת שלי בת חודשיים והיא סרבנית מוצץ. ניסיתי את כל סוגי המוצצים. איך אפשר להרגיל אותה למוצץ?

לא כל תינוק חייב מוצץ. אם התינוקת שלך רגועה ומסתדרת ללא מוצץ, אין חובה להתעקש איתה על לקיחת מוצץ.

אם את מרגישה שמוצץ יהיה לה טוב, אפשר לנסות להרגיל אותה למוצץ בדרך הבאה:

תבחרי סוג אחד של מוצץ ותתמידי איתו.

במהלך היום כשהיא רגועה ונינוחה (לדוגמה: אחרי האכלה) תנסי לתת לה את המוצץ . תקפידי בימים הראשונים להציע את המוצץ כשביתך רגועה ולא כשהיא עצבנית. כשהיא רגועה יש לה את הסבלנות להתנסות ולהכיר את המוצץ. החוויות הנעימות האלה עם המוצץ יעודדו בהמשך את לקיחת המוצץ גם כשהיא לא רגועה.

 

 

יש לנו 2 ילדים. ילדה בת 4, ותינוק בן שנה. עד עכשיו בננו ישן במיטה שלו בחדר שלנו. עכשיו שהוא בן שנה אנחנו מאוד רוצים להעביר אותו לחדר עם אחותו אבל מאוד חוששים שהם יעירו ויפריעו אחד לשני.

הורים רבים חוששים שתינוק שמשמיע קול או בוכה במהלך הלילה יעיר את כל בני הבית בעיקר כשיש עוד ילדים בבית. לכן על כל קול שמשמיע התינוק "שולפים" מהמיטה כדי למנוע התפתחות של בכי שעלול להעיר את שאר בני הבית. מחקרים הראו שאנשים מתרגלים לרעשים אחד של השני. אבל כדי להתרגל הם צריכים לוות את הרעש. כלומר, תנו לידים להרעיש, להשמיע קולות או לבכות קצת. זה יעיר את הבת הגדולה במשך 3-4 ימים, אבל ככל שהילדים יתרגלו לרעש זה של זה , הרעשים כבר לא יפריעו והם ימשיכו לישון.

 

 

במזג אויר חם, כמה מים צריך לשתות בלילה? בזמן האחרון התינוק שלנו מבקש שנמלא לו בקבוק מים 2-3 פעמים בלילה.

גם במזג אויר חם, תינוק לא זקוק לבקבוקים שלמים של מים בלילה. מצב שתינוק מתעורר ומבקש שוב ושוב שימלאו לו בקבוק מים ושותה את כולו, נשמע כמו תלות. כנראה שהתינוק שלכם משתמש במים כמוצץ במהלך הלילה. מומלץ להחליף את המים במוצץ, מפני שהתלות הזו במים מפריע למהלך השינה של כולכם. ההורים- צריכים לקום ולמלא את הבקבוק, מן הסתם יש צורך להחליף חיתול / פיגמה/ מצעים במהלך הלילה. לתינוק- כל פעם שהוא מקיץ זקוק לבקבוק מים והוא לא לומד להירדם בכוחות עצמו.

יחד אם זאת, לכולנו קורה שאנחנו מתעוררים בלילה צמאים. לכן, כדאי להציע לו כוס עם מכסה לשתיית מים בלילה. בצורה כזו השתיה פחות נעימה, אבל יותר עניינית. הוא ישתה כמה לגימות ויחזור לישון.

 

 

התינוק שלנו בן 5 חודשים רגיל לישון עם מנורת לילה קטנה בחדר. לאחרונה אמרו לי שעדיף שיישן בחושך מוחלט. מה לעשות?

מבחינת יצירת הרגלי שינה בריאים, אין עדיפות לשינה בחושך מוחלט או עם מנורת לילה קטנה. מה שנוח לכם ואתם מעדיפים. חשוב לשים לב, שאם תינוק נרדם עם מנורת לילה בתחילת הלילה, המנורה תישאר דלוקה כל הלילה. ואם תינוק מתעורר בלילה לא להדליק אורות בבית , כי זה עשוי להוציא אותו מהשינה לגמרי.

 

 

הבת שלנו עייפה כבר ב-19:00-19:30. אבל בעלי חוזר מהעבודה רק לקראת 20:15. אם אני ארדים אותה ב-19:30, היא לא תראה את אבא שלה כל היום . מה עושים?

התלבטות קשה..... ברור שאנחנו רוצים שילדינו יספיקו לראות את אבא כל יום.

יחד עם זאת, שינה הוא צורך בסיסי של הגוף, כמו אוכל ואויר לנשימה.  כשהילד שלנו רעב , נאכיל אותו, בין אם אבא הגיע ובין אם לא. לא נגיד לו- "תחכה שאבא יגיע כדי לאכול". באותה מידה לא נמשוך ילד עייף כדי שיספיק לראות את אבא. איכות הזמן עם אבא מאוד חשוב. כאן נכנס היצירתיות שלכם כהורים. חשבו וניסו לתכנן מהם הזמנים שאבא יכול לבלות עם ביתו. אולי בשעות הבוקר לפני העבודה? אולי פעם/ פעמיים בשבוע אבא יכול להגיע מוקדם יותר הביתה? אולי ניתן להשכיב את ביתכם לשינה קלה בשעות אחה"צ כדי שהיא תוכל ללכת לישון בצורה נינוחה מאוחר יותר. מהניסיום שלי אפשר למצוא פתרון.

 

יש לכם עוד שאלה ולא מצאתם לה תשובה? אתם מוזמנים לפנות אלי ואשמח לענות.

 

© שירה קראוטהמר

bottom of page