top of page

הילד לא ישן טוב כשיש רעש- מה עושים?

הגיע סוף יום ארוך. אחרי אמבטיה, סיפורים , נשיקות וחיבוקים התינוק סוף סוף נרדם. החלשתם טלויזיה, השקטתם פלאפונים, כיביתם כל מכשיר בבית שעלול להשמיע קול. אתם הולכים על קצות האצבעות, מדברים בשפת הסימנים ולא מניחים כוס על השיש. הסגר השקט התחיל.

לפתע צלצול באינטרקום ושואלים – "איזה דירה משפחה כהן?"

אתם עונים בקול שקט אך עצבני ומתפללים שהצלצול לא העיר את התינוק, ואז, נשמעת תחילתה של בכי, אתם נפרדים מהתקווה לשבת לנוח, והולכים להרדים שוב את תינקכם....

מוכר?

כיועצת שינה את הרבה שומעת תיאורים כאלה מהורים. על השקט המוחלט שחייבים לשמר מהרגע שהתינוק הולך לישון. שכל רעש קטן כמו- להניח כוס על השיש במטבח, או שטיפת כלים, או הורדת המים בשירותים מעיר את התינוק. ועל כן מהרגע שהתינוק נרדם נמנעים מכל רעש אפשרי, והבית בעצם בהסגר רעשים.

תינוקות רבים רגישים מאוד לרעשים. כל רעש קטן עשוי להעיר אותם משנתם. כשהמצב קיצוני ומפריע לשאר בני הבית צריך לעשות משהו כדי לשנות את המצב.

יש הבדל בין התחשבות סבירה בכך שהתינוק ישן לבין הסגר ושקט מוחלט. גם כשאנחנו ישנים אנחנו זקוקים לשקט סביר. כלמור אם מישהו רואה טלוויזיה בחדר או מדבר בטלפון בחדר בזמן שאני מנסה להירדם בוודאי שזה יפריע לי. אך אם מישהו מדבר בטלפון או רואה טלויזיה  בווליום סביר בחדר אחר זה לא אמור להפריע לי לישון. כך גם תינוקות.

אז למה זה קורה?

מרבית התינוקות נרדמים בעזרת הקשרי שינה. הקשרי שינה הינם כל התנאים שיש לתינוק כשנרדם בתחילת השינה. כשתינוק מתעורר במהלך הלילה הוא חוזר לישון עם אותם הקשרי או תנאים שהיו לו בתחילת הלילה. אם תינוק רגיל להירדם באופן עצמאי- כלומר, עם תנאים או הקשרים עצמאיים לשינה, לדוגמה: הוא נירדם במיטה , עם חפץ מעבר, כשהוא יתעורר בלילה הוא יוכל להחזיר את עצמו לישון. אם תינוק רגיל להירדם בעזרת הקשרים או תנאים חיצוניים, לדוגמה: על הידיים של ההורים, אז בכל פעם שהוא מתעורר בלילה הוא צריך שהוריו ירימו אותו לידיים שלהם כדי שהוא יוכל לחזור ולהמשיך לישון.

אם יש רעש בבית והתינוק יודע להירדם בכוחות עצמו, גם אם זה טיפה יעיר אותו הוא יתהפך וימשיך לישון- כי הוא יודע איך. אבל אם התינוק לא יודע להרדים את עצמו ויש רעש בבית, זה יעיר אותו והרי הוא לא יודע להחזיר את עצמו לישון בכוחות עצמו ואז הוא זקוק להוריו שיבואו ויעזרו לו לחזור לישון.

 

מה אפשר לעשות ?

לרוב כשתינוק לומד להירדם בכוחות עצמו באופן טבעי הוא נהיה פחות רגיש לרעשים ובני הבית יכולים להמשיך להתנהל בצורה שגרתית גם כשהתינוק ישן.

כלי נוסף שעוזר הוא- רעש לבן. רעש לבן הוא- צליל או רעש רקע קבוע ומונוטוני. רעש לבן נשמע ברגעים הראשונים שמושמע, אך בגלל שהרעש מונוטוני כעבור מספר רגעים הוא נעלם מהתודעה. היתרון ברעש לבן הוא שהוא ממסך את הרעשים האחרים בבית וכך מאפשר לתינוק לישון בשקט. ישנם אפשרויות שונות להשמעת רעש לבן- אפליקציות בסלולארי, דרך האינטרנט, מכשירים המיועדים להשמיע רעש לבן, והפשוט ביותר- לכוון רדיו בין התחנות.

בזמן הרדמה כשהתינוק בוכה ניתן להפעיל את הרעש הלבן חזק יותר, כשהתינוק נרגע ונירדם אפשר להנמיך את הרעש הלבן ולהשאיר אותו בווליום שקט במהלך כל זמן השינה של התינוק.

 

© שירה קראוטהמר

bottom of page