הקשרי שינה:
התינוק מתעורר כל שעה במהלך הלילה? מדוע? ומה אפשר לעשות?
אחת התעלומות הגדולות בשינה של תינוקות היא – מדוע הם מתעוררים כ"כ הרבה?
הציפיה שלנו כהורים היא שאחרי יום מלא אהבה, תשומת לב ופעילות, אחרי שהאכלנו, החלפנו חיתול והשכבנו את תינוקנו לישון הוא יישן. ויישן ברצף, ולא יתעורר כל שעה עד שעה וחצי.
אבל המציאות היא שישנם תינוקות שמתעוררים המון במהלך הלילה, ובכלל במהלך השינה.
באופן נורמאלי כולנו מתעוררים במהלך השינה. זה חלק פיזיולוגי ותקין בשינה שלנו. גם אנחנו כמבוגרים מתעוררים במהלך השינה. אבל לרוב ההתעוררויות במהלך הלילה הם התעוררויות חלקיות, כלומר אנחנו לא מודעים לעצמנו או לסביבה. כמבוגרים, נתהפך, נסדר את הכרית או השמיכה ונמשיך לישון.
תינוק נרדם בעזרת "הקשרי שינה".
הקשרי שינה- הם כל אותם התנאים שאיתם רגיל תינוקכם להירדם בתחילת השינה.
התפקיד של הקשרי שינה מתחלק ל-2.
-
כשיש לתינוק הקשרי שינה קבועים, הם מאותתים לו שעכשיו הולכים לישון וזה עוזר לו להירדם.
-
כשהתינוק מתעורר במהלך הלילה, הוא זקוק להקשרי שינה בכדי לחזור לישון, כי בלי הקשרי השינה הוא לא יודע להירדם.
אם ניקח לדוגמה תינוק שנרדם במיטתו בכוחות עצמו בתחילת הלילה (כן, יש תינוקות כאלה), הוא יירדם במיטה עם עצמו בתחילת הלילה. הקשרי השינה שלו הם- המיטה, אולי השמיכה שלו, או המוצץ. כשיתעורר במהלך הלילה ייעזר באותם הקשרים- תנאים – כדי לחזור לישון. יתכן והוריו כלל לא ירגישו שהוא התעורר כי ההתעוררות תהיה ממש קלה והחזרה לשינה מהירה ושקטה.
לעומת זאת, תינוק שנרדם על הידיים, עם מוצץ, תוך קפיצות על כדור הפיזיו. הקשרי השינה שלו הם- מוצץ, הידיים של ההורים, והתנועה של כדור הפיזיו. אם בכל ערב הוא נרדם באותה צורה, כשאחד מהוריו יתיישב אתו על כדור הפיזיו בערב, התינוק מיד יבין שהגיע הזמן לישון ובהנחה שהוא בשל לשינה הוא יירדם. אחרי שנרדם הוריו יניחו אותו במיטתו ואז כעבור שעה? שעה וחצי? אולי יותר? הוא יתעורר.
כאן מתחיל ההתלבטות של ההורים. למה הוא מתעורר? הוא רעב? חם לו? קר לו? כואב לו הבטן? אולי הוא מוציא שיניים?
הרי האפשרויות הן אין סופיות והתינוק לא יודע להגיד לנו למה הוא התעורר.
אם את יודעת שהתינוק אכל ממש לפני שעה, אז הוא לא אמור להיות רעב, אז את מנסה קצת ללטף אותו במיטה, ולתת לו מוצץ, אולי שלוק של מים, אבל שום דבר לא עובד.
מה שמדהים הוא שאיך שנרים אותו לידיים עם מוצץ ונתחיל לקפוץ על כדור הפיזיו התינוק שוב יירדם תוך דקות ספורות. ובהתעוררות הבאה שוב חוזר חלילה. הורים הם חכמים ומהר מבינים שמה שתכלס יחזיר את התינוק לישון הוא הכדור פיזיו ולכן די מהר הם מוצאים את עצמם מתיישבים על כדור הפיזיו עם התינוק על הידיים בכל פעם שהתינוק מתעורר.
זו דוגמה קלאסית לתלות של תינוק בהקשרי שינה התלויים בהוריו. הוא זקוק להם בכדי להירדם בתחילת הלילה ובכל התעוררות במהלך הלילה גם זקוק לאותם הקשרי שינה כדי לחזור לישון.
לכן, הדגש והחשיבות שתינוק יירדם במיטה שלו. הכלל הוא:
איך שתינוק נרדם בתחילת השינה כך יצפה לחזור לישון כשמתעורר בלילה.
שימו לב מהם התנאים- הקשרי השינה- שיש לתינוק שלכם כשנרדם בתחילת השינה? האם הקשרי השינה שלו תלויים בגורם חיצוני? האם הוא יכול להיעזר בהקשרי השינה שלו באופן עצמאי?
תכננו איך לעשות את המעבר והשינוי מהקשרי שינה תלותיים להקשרי שינה עצמאיים. זה לא חייב להיות בבת אחת, אפשר לעשות את זה לעט ובהדרגה.
הסוד להצלחת שינוי הקשרי השינה הם: תכנון נכון, סבלנות ועקביות.
לילות שקטים!
© שירה קראוטהמר